Recent Posts
- A văzut cineva gorila?April 5, 2023
- Procesele interne ale slabitului.June 18, 2022
- Mindfulness, Blandete si Slabitul sanatosMay 5, 2022
- A văzut cineva gorila?
Blandetea nu este ceva la care ajungem, blandetea este o oportunitate pe care o avem zi de zi, de a ne reconecta mintea si sufletul. De a iesi din tiparele obisnuite ale reactivitatii mintii si a avea curaj si vulnerabilitate de a intra si in inima. In fiecare privire, gest, cuvant, in modul in care umblam, interactionam si realizam sarcinile exterioare.
Blandetea este un process, nu este o destinatie. Si aceasta devenirea in blandete necesita trezvie, adica a fi treaz si viu – o stare de limpezime a mintii dar si de curatenie sufleteasca. O minte curioasa si o inima deschisa spre experienta din fiecare clipa. O minte linistita si o inima usoara, libera de atasamente de orice fel, critici si (pre)judecati.
Si e al naibii de greu sa renunti la tot ce stii tu ca este mai bine pentru a-l putea asculta pe celalalt. Altminteri am fi cu totii blanzi, nu-i asa? Agatarea de ce este bine, ce este rau, cine are dreptate si cine nu, cine este de vina si cine nu, toate aceste ganduri (de care suntemi absolut siguri ca sunt adevarate) impiedica accesarea acelei oportunitati care ne-a fost data, de a trai cu blandete, iubire si compasiune.
Si desigur ca este dificil, cand un rol important pe care mintea il are, este sa ne tina in siguranta.
Siguranta si a ne simti in siguranta…. Dar cand ne simtim emotional in siguranta? Cand suntem vazuti, primiti, acceptati, iertati, apreciati, iubiti. Doar ca atunci cand nu primim din mediu toate acestea, apare nesiguranta, indoiala, frica, furia, tristetea. Dar si atunci, mintea este geniala si are resursele ei de safety: mastile de atac, de aparare sau de imobilizare.
Odata ce suntem treji si vii – trezvie, putem incepe prin a fi blanzi cu noi, prin a intoarce energia mastii spre a ne oferi ceea ce avem nevoie in acea clipa pentru a ne simti protejati, in siguranta. O atingere calda in locul vulnerabil, un cuvant blajin de alinare, o mangaiere pe rana sufleteasca. O redirectionare totala a mecanismelor automate cu care mintea ne-a obisnuit, de data asta spre interior. Coborarea in inima. Se spune ca cea mai lunga calatorie pe care o face omul in viata sa, este de 20 cm. Distanta dintre minte si inima.
Viktor Frankl, supravietuitor al holocaustului vorbea despre un spatiu: „Intre stimul si raspuns exista un spatiu. In acel spatiu sta puterea noastra de a alege cum raspundem. In raspunsul nostru sta abilitatea de a creste si libertatea noastra.”