
Recent Posts
- Procesele interne ale slabitului.June 18, 2022
- Mindfulness, Blandete si Slabitul sanatosMay 5, 2022
- Blandete si judecataMarch 10, 2022
- Procesele interne ale slabitului.
Atunci cand facilitezi conversatii de coaching cu clientii, te asiguri ca clientul este cel care dicteaza directia, tu asculti, oglindesti, adresezi intrebari care sa-l duca spre realizarea a ceea ce-si doreste. Cu alte cuvinte, a facilita un spatiu de constientizare si alegere pentru a gandi, simti, experimenta ceva diferit in urma sesiunii.
Revin la sesiunea obisnuita cu un final deosebit, care a reconfirmat inca o data importanta interactiunii sociale, a anagajamentului social cum ii spunea Stephen Porges in Teoria Polivagala pe care a fondat-o.
Chiar daca clientul a lucrat tare fain si la nivel de continut si-a luat multe constientizari si actiuni pana data viitoare, ceea ce era cel mai important pentru el a fost faptul ca dupa atata timp de lucrat de acasa, de stat singur in casa din cauza pandemiei a avut o conversatie placuta, deschisa, cu sens, in care este ascultat si inteles.
A trecut ceva timp de la sesiunea anterioara. Iar acum, cand ne intalnim din nou, este “intampinat” intr-un spatiu in care vede, aude, simte o alta persoana umana.
Teoria Polivagala, mentioneaza ca in cazul unui pericol perceput, Sistemul Nervos Autonom (SNA) raspunde in 3 feluri:
– angajare sociala (calea ventrala a nervului vag)
– lupta sau fuga, activarea sau mobilizarea (prin calea simpatica a SNA)
– imobilizare, incremenire, amorteala (prin calea dorsala a nervului vag)
Deb Dana, cu contributii mari la Teoria Polivagala vorbeste depre ierarhia raspunsurilor SNA la indicii de amenintare din mediu (covid, probleme la serviciu, conflicte, posibilitate de razboi, singurate, etc – toate acestea sunt pericole la care SNA raspunde):
– mai intai prin cautarea celorlalti oameni pentru suport, sustinere, ajutor
– daca suportul social nu exista, SNA ne activeaza pentru lupta sau fugi, pentru a ne mentine in siguranta
– daca nici aceasta posibilitate nu exista, atunci SNA ne imobilizeaza pentru a supravietui situatiei. O detasare puternica de stimuli, deconectare de mediu, disociere, lesin, etc.
Asadar, o conversatie de coaching este mai mult decat a face ceva diferit dupa ce explorezi problema. Coaching-ul are aceasta componenta de schimb, de blandete, de empatie, de rezonanta care apare intre client si coach. O atitudine a coach-ului care linisteste SNA al clientului si-l ajuta sa poata explora cu usurinta provocarile pe care le are si deciziile pe care urmeaza sa le ia. Este de multe ori si despre noi, despre vocea, tonul, gesturile, chiar si in sesiunile din online. Despre linistea pe care o aducem in proces, despre disponibilitatea noastra de a sustine cu blandete o conversatie.
Speranta si increderea mea este ca tot mai multi ne vom rezolva dificultatile dintr-un spatiu de suport, sustinere, bunatate, blandete si compasiune, odata ce devenim constienti de nevoile noastre si ale celorlalti! Cand asculti, intelegi si respecti nevoia celuilalt, nu mai este nevoie de lupta/fuga si imobilizare. Oare cum va arata viitorul rezolvarii de conflicte?
Sa fie cu blandete!