Una dintre provocările mămiciei este să nu sar peste mese. Odată cu diversificarea fetiței, am reușit să țin provocarea sub control, adică nu sar peste niciuna dintre mesele principale pentru că atunci este momentul în care și ea trebuie să mănânce. Compromisul, totuși, este la cele două gustări peste care trec cu succes aproape zilnic.

Absența gustărilor înseamnă pentru mine că întâmpin mesele principale, mai ales prânzul și cina, cu o foame de lup. Iar mie când îmi este foame, mă transform. Pur și simplu, o parte din creierul meu încetează să mai funcționeze și mă trezesc că fac diverse lucruri pe care, mai apoi, le regret.

Acum să nu vă imaginați că fac crimă de om sau ceva de genul. Noup, fac crimă de frigider.

Acesta este motivul pentru care, în timp ce mă uit prin frigider și aleg ingredientele din care voi prepara una dintre mese, mi se agață de mână tot felul de lucruri mici pe care le mănânc, lucruri pe care creierul meu nu le cataloghează drept „mâncare”, dar corpul le înregistrează imediat.

Sau, în timp ce mă holbez la aragaz sau la cuptor, așteptând să fie gata masa, mai deschid câte un dulap sau câte o cămară și mai iau de acolo ceva mic de tot care niciodată nu este luat în considerare la finalul zilei, când fac inventarul mâncării consumate.

Uneori, mă mai păcălesc spunându-mi că ceea ce mănânc atunci când mi se pare că nu mănânc nimic poate să fie considerat o gustare. Totuși, o felie de pâine cu unt nu prea apare în secțiunea „Gustare” în nicio recomandare nutrițională întâlnită de mine. Nici trei felii mici de salam. Și nici măcar o bucată de cașcaval. Nu mai pomenesc despre câteva lingurițe de zacuscă, treu guri de salată de boeuf, o sărmăluță mică de tot.

La finalul zilei, toate aceste nimicuri se adună iar în următoarea zi există mari șanse să se vadă și pe cântar. Mai apoi, la final de lună, mă întreb de ce tot stagnez în greutate de luni bune și dau vina pe orice, în afară de mâncăricile astea minuscule de care uit imediat ce ele au ajuns în stomac.

De aceea, un jurnal alimentar este pe atât de folositor, pe cât e de enervant. Scopul său este să te ajute să conștientizezi ce cantitate de mâncare ai consumat zilnic pentru a-ți identifica singur stilul alimentar și eventualele modificări ce trebuie făcute.

După fiecare masă, într-un mod cât se poate de sincer și accesând toate părțile creierului, inclusiv subconștientul, dacă se poate, trebuie să scrii pe foaie ce și cât ai mâncat. Cam o dată pe săptămână, adică atunci când ar trebui să se cântărească niște oameni normali (nu în fiecare dimineață, cum fac alții), treci prin meniul tău și stabilești îmbunătățirile pe care îți dorești să le faci.

Acest articol ar fi trebuit să se termine aici însă, între timp, ca să vezi coincidență frumoasă, omuleții grijulii de la Fantastic Fit chiar astăzi au lansat Jurnalul de Fitness, adică un carnețel simpatic unde, printre altele, ai suficient spațiu pentru a-ți trece toate mesele.

Acest jurnal este gândit pentru o perioadă de trei luni și conține:

 • 90 zile în care să îți notezi ce ai mâncat;
 • 3 provocări lunare de mișcare;
 • 3 provocări lunare de alimentație;
 • 12 provocări săptămânale de mișcare;
 • 3 planuri alimentare de câte o zi;
 • 24 sfaturi cu privire la antrenamente;
 • 23 sfaturi cu privire la alimentație;
 • 22 citate motivaționale împărțite periodic pe durata celor 90 zile care să te țină concentrat pe ceea ce ți-ai propus;
 • 21 de curiozități despre funcționarea corpului uman, numărul de calorii consumate în activitățile fizice, cât și cele din conținutul unor alimente;
 • 3 rețete de mâncare sănătoasă;
 • Fișe de măsurători pentru monitorizarea evoluției tale pe durata celor 90 zile și detalierea normelor standard;
 • Spații pentru monitorizarea activității fizice zilnice;
 • Design specific pentru monitorizarea zilnică a provocărilor de nutriție și antrenament;
 • Informații pe care le vei descoperi pe parcurs, în legătură cu provocarea alimentară.

Într-un viitor foarte apropiat ce se măsoară în ore și minute, mi-l voi lua și eu și voi reveni cu impresii, pe măsură ce îl voi folosi.

P.S. Numai până pe 24 ianuarie este 30 lei. Apoi se face 50 lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *