De când m-am apucat de sport și mi-am schimbat și stilul alimentar nu mai sunt obsedată de cântar. Am învățat despre cântar că nu este cel mai bun prieten al omului, mai ales când omul își crește masa musculară datorită antrenamentelor, ceea ce ar putea indica o greutate mai mare pe cântar.

Dar, cum suma viciilor rămâne întotdeauna constantă, am înlocuit obsesia cântarului cu una nouă, mai elegantă și mai cultă: vârsta metabolică. Lună de lună, mă duc la evaluările de la sală pentru a-mi ține în frâu obsesia, adică pentru a vedea cât a mai scăzut această vârstă.

La prima evaluare, înainte să mă apuc de sport, în noiembrie 2016, vârsta mea metabolică era de 49 de ani. Eu aveam 32. Acum este de 26. Va ajunge la 15!

L-am invitat pe Daniel să scrie puțin mai științific despre această obsesie a mea iar rezultatul este frumușel și este mai jos.

Unul dintre parametrii ce șochează cel mai mult la evaluările corporale nu este procentul de grăsime sau numărul de kilograme, ci vârsta metabolică. Din punctul meu de vedere, aceasta este vârstă adevărată pentru că reliefează starea de sănătate a organismului sau, mai bine spus, vârsta organismului din punct de vedere funcțional. Dacă starea de sănătate nu este una bună, organismul este afectat, îmbătrânit prematur.

Acesta este aspectul ce trebuie să ne intereseze cel mai mult – cum se simte organismul nostru, „ca la 20 de ani” sau mai în vârstă cu 20 de ani?

Sunt sigur că ați întâlnit până acum persoane ce par mai tinere sau mai în vârstă decât cifra din buletin. Tu din care categorie faci parte? 

Cum se calculează vârsta metabolică?

Se ia drept referință metabolismul bazal. Acesta se calculează prin aplicarea unor formule sau utilizând diferite dispozitive. Rezultatul obținut de tine se compară cu o grilă pentru a determina dacă vârsta metabolică este mai mare sau mai mică decât cea din buletin.

Să spunem că ai un metabolism bazal de 2300 kcal. Această valoare este comparată cu a unei persoane cu o înălțime și o vârstă similară cu a ta. Dacă media normală este de 2100 kcal, rezultă că ești mai tânăr(ă) decât credeai; dacă media normală este de 2500 kcal, înseamnă că ai o vârstă reală mai mare decât cea pe care o cunoști.

Eu folosesc la sală un cântar care ne arată în 1-2 minute mai mulți parametri, printre care și vârsta mebolica. Pentru obținerea rezultatelor, introducem vârsta (din buletin), înălțimea și nivelul de activitate, iar în vaza acestor informații, a greutății și a procentului de grăsime, dispozitivul calculează și alte aspecte. Mi se pare mai complex față de alte variante încercate. Indiferent ce variante am încercat eu, am obținut valori diferite, dar toate considerabil mai mici față de vârstă mea din buletin.

Am găsit aici un calculator simplist în care introduci 3 valori și în câteva secunde afli vârsta metabolică. Vă las aici  și o abordare diferită pe baza unui chestionar. Vă recomand să le încercați pe toate! La Fantastic Fit avem evaluări în fiecare lună pentru cine dorește și o variantă mai elaborată, un rezultat mai precis.

Ce ne influențează metabolismul bazal care ne indică vârstă metabolică?

Răspuns: stilul de viață. Aici mă refer la alimentație, mișcare, stres, oboseală, stabilitate emoțională etc. Răspunsul este unul general, dar poate vom dezbate pe larg într-un articol viitor și acest aspect.

Un comentariu “Care este vârstă ta reală?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *