În ultimul timp, detectorul meu de scuze se activează la una nouă, subtilă și elevată. Ea sună așa:

„Eu nu știu ce sport să fac, corpul meu are diverse particularități, am nevoie de cineva care să-mi spună ce mi se potrivește.”

Sigur că fiecare corp vine cu particularitățile lui și fiecare om cu propria poveste.

Apropo de asta, paranteză: în ziua în care am spus că am făcut 500 de genuflexiuni, cineva mi-a replicat că profa ei de sport din liceu i-a zis că genuflexiunile în exces nu sunt bune și dăunează genunchilor. L-am întrebat pe Daniel dacă-i așa și mi-a dat un răspuns complet și kilometric:

Ce este excesul? Unde începe și de unde se termină? Ce înseamnă exces pentru o persoană sedentară și pentru una obișnuită cu sportul, pentru cineva care face sport zilnic și pentru un sportiv de performanță, pentru o femeie, pentru cineva cu 5 kilograme în plus sau cu 10 sau cu 20, pentru cineva care lucrează doar cu greutatea propriului corp și pentru cineva care face genuflexiuni cu un sac de X kile în spate? Și tot așa; m-a lămurit 😀

Revenind: sigur că fiecare dintre noi le are pe ale sale iar de dorit este ca sportul pe care îl face să i se potrivească numai lui. Sigur că ai nevoie de un profesionist care să te oprească dacă vrei să faci 500 de genuflexiuni, dar tu nici 50 nu poți duce, sigur că cineva trebuie să-ți arate cum se execută corect exercițiile sau care sunt mișcările potrivite pentru tine, cineva care să anticipeze ce se va întâmpla cu tine atunci când alegi un anumit tip de mișcare.

Este o strategie deșteaptă să vorbești cu un profesionist care să-ți spună în ce direcție să mergi, dar știți care-i problema? În ultimele două luni, de la vreo 7 oameni am auzit replica de mai sus iar pe toți i-am trimis către cei care au răspunsul la dilema lor. Maxim 2 mi-au auzit cu adevărat sfatul și cred că numai unul chiar a acționat.

Ceilalți încă nu au ieșit din ecoul propriilor cuvinte.

Și, ca oricare lucru în viață care trebuie făcut, și sportul este important să fie început. Așa că, dacă nu știi cu ce sport să începi, începe cu oricare! Ieși din casă și du-te undeva unde un antrenor bun te poate îndruma. E posibil ca prima ta întâlnire cu sportul să nu fie dintre cele mai fericite, dar măcar ai ajuns până acolo, aproape de antrenor. El te va corecta și îndruma.

Când singurul lucru pe care îl faci este să vorbești cu mine pe Facebook, poți să fii sigur(ă) că nu ai rezolvat nimic.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *