Pe Bogdan îl cunosc doar de pe Facebook, însă îmi este suficient să-mi dau seama că emană iubire și drag de mâncare prin toate furculițele, cuțitele, condimentele și cuvintele pe care le folosește, prin felul în care se uită la mâncărurile pe care le prepară, prin felul în care adună atâția oameni în același loc pentru a face același lucru: să gătească.

În studioul său de gătit, Soft & Grace, se întâmplă tot felul de minunății cu gust bun iar în proiectul său, TROC, strânge laolaltă oameni cu suflete mari care gătesc pentru oamenii străzii.

Pentru Bogdan, bucuria se transmite prin mâncare iar acesta este motivul pentru care l-am invitat să povestească despre acest lucru. Și îi mulțumesc că a acceptat.

Iubesc să întâlnesc zilnic oameni cărora le place să mănânce și mai mult să și gătească! Poate pentru că și eu mă încadrez în aceeași categorie.

Zilnic, oameni noi îmi calcă pragul în atelierul de gătit, dornici să învețe să gătească, să experimenteze rețete noi sau pur și simplu să se deconecteze de rutină. Cu toții vin din plăcere și își depun toată energia și dragostea în farfuriile lor. Se implică trup și suflet, sunt acolo, prezenți în tot ceea ce fac, în felul în care aleg ingredientele, adaugă mirodeniile, gustă din ceea ce gătesc.

Îmi dau seama de acest fenomen în special la copii care sunt foarte conștiincioși atunci când gătesc și foarte veseli atunci când văd rezultatul, când mănâncă sau când oferă din preparatul lor părinților.

Un alt exemplu foarte bun este și momentul în care voluntarii se întâlnesc și gătesc pentru oamenii străzii. Bucuria se poate transmite prin mâncare.

Oameni gătesc cu drag, oamenii mănâncă cu drag!

Cu toții avem ingrediente pe care nu le acceptăm în alimentația noastră. De exemplu mie nu mi-au plăcut până de puțin timp gorgonzola, rucola sau broccoli. Acum sunt fan al acestor trei minunății!

Foarte multe persoane care au gătit cu mâna lor, au mâncat apoi ingredientele pe care le detestau.

Cel mai frecvent se întâmplă la pește, broccoli și dovleac. Îmi aduc aminte de o mamă care m-a întrebat care a fost rețeta la plăcinta de dovleac pe care o făcuse băiețelul ei pentru că a mâncat tot iar lui nu îi place dovleacul! Da, așa este, atunci când gătim transmitem din iubirea noastră și preparatului. Unii copii sunt chiar aduși la ateliere ca să mănânce, pentru că acasă sunt foarte mofturoși.

Eu gătesc de mulți ani. Gătesc pentru mine, pentru familie, pentru prieteni, pentru cunoscuți și necunoscuți. Îmi place să fac asta, dar mai mult îmi place să văd bucuria de după a celor care gustă din preparatul meu, chiar și atunci când gust și eu.

Dacă un preparat nu a fost gătit din plăcere și din iubire, e posibil ca acel preparat să nu aibă nicio energie și să nu transmitem nicio emoție.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *